Derékfájás, nyakfájás prevenció

Manapság a keresőképtelenség leggyakoribb okai közé tartoznak a mozgásszervi megbetegedések, ezen belül is a derék- és nyakfájdalom. Az ülő életmód, helytelen testtartás következtében a gerincproblémás betegek száma folyamatosan növekszik, testünk oszlopa nem a mindennapi, statikus megterhelésre lett tervezve. Fontos, hogy odafigyeljünk gerincünkre a prevenció hatásossága érdekében, akár átesett már gerincműtéten, akár nem.

Figyeljünk oda testtartásunkra és a napi rutin feladatokat helyes mozgással végezzük. Például amikor lehajolunk egy tárgyért, akkor azt előrehajlás helyett guggolásból és egyenes derékkal emeljük fel.

Ülő munka során vegyük figyelembe az alábbiakat:

  • Megfelelő magasságú, állítható széket válasszunk
  • Lábfejek csípőszélességű terpeszben, párhuzamosak egymással, leérnek a földre
  • Lábszár függőleges
  • Térdek 90-100 fokban, csípők 100-110 fokban hajlítottak
  • Ágyéki gerinc homorú helyzetben, deréktámasz
  • Vállak enyhén hátrahúzva
  • Állítható asztal
  • Ha gépelnünk kell, alkarok legyenek alátámasztva
  • Tarkó egy kissé hátrahúzva
  • Képernyő teteje legyen szemmagasságban

Ülő munka során óránként álljunk fel és mozgassuk át derekunkat, hátunkat, nyakunkat!

Ha székünk nem elég jó, akkor segíthetnek más alternatív ülésformák, melyek használatával mindenki megtalálhatja magának a kényelmes és a gerince szempontjából helyes eszközt. Használhatunk ékpárnát, mely megemelve az ülőcsontot, ezáltal előrebillentve a medencét megtartja az ágyéki gerinc homorú ívét, így biztosítva a gerinc helyes helyzetét. A McKenzie-féle henger alakú derékpárna a derékhajlat alá helyezve segít megtartani az egyenes ülést, autóvezetéshez, irodaszékbe, fotelbe derékfájósoknak ajánlott. A székre helyezett levegővel telt gumi-párnák biztosítják a dinamikus ülést. Az eszköz mozog alattunk, ezért az ülés megtartásához egy állandó, de nem megterhelő izomműködés szükséges. Hasonló célt szolgál a megfelelő méretű Fit-Ball ülőlabda is.

Mozgásszegény életmódunkat próbáljuk aktívabbá tenni! Az Egészségügyi Világszervezet által javasolt heti 5 alkalommal végzett 30-45 percig tartó intenzív testmozgás és hetente 2 alkalommal végzett rezisztencia tréning nemcsak megelőzi a gerinc panaszokat, hanem javít fittségünkön, erőnlétünkön. Olyan testmozgást válasszunk, ami a gerincet jól átmozgatja, erősíti azokat a mély hátizmokat, amelyek az ágyéki gerinc kontrolljában szerepet játszanak.

Fordítsunk egy kis időd gerincünk védelmére helyes testtartással, helyes üléssel és megfelelő testmozgással!

Következő sorozatunkban megtudhatjátok, hogy szakembereink milyen gyógytorna módszerekkel kezelik a derékfájást. Kérdéseiddel forduljon hozzánk, bővebb információt partnerünknél, a Szevermed Mozgásszervi Magánrendelőben kérhetsz!


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Izületi, porc és csont problémák, Úton az egészség felé (35 of 97 articles)