Az életmód és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggéseket tárta fel egy nagyszabású svéd vizsgálat

Az életmód, a táplálkozás és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggéseket tárta fel a világ egyik legnagyobb tudományos vizsgálata, amelyet svéd szakemberek végeznek 27 éve.

A múlt század hetvenes éveiben az orvosok rádöbbentek arra, hogy Svédország északi területein többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint az ország többi részén, a férfiak csoportjában pedig szinte világelsők. A riasztó helyzet visszafordítására indult el 1985-ben a Västerbotten Intervenciós Program (VIP), amely azóta is tart és igen sok érdekes adattal gazdagította az orvostudományt.

A szakemberek folyamatosan áttekintették az érintett terület lakóinak táplálkozását, életmódját és rendszeres vizsgálataik eredményeit. Így nemcsak az Észak-Svédországban élő emberek testsúlyát vagy vérkoleszterinszintjét, hanem egészségük alakulását is megismerhették. A megfigyelés mind a vizsgált emberek számát, mind a vizsgálat időtartamát illetően is az egyik legnagyobb a világon: másfél millió mérés adataival nyújt lehetőséget az életmód, a táplálkozás szív-érbetegségek összefüggésének értékelésére – derül ki Ingegerd Johansson és munkatársainak tanulmányából, amelyet a Nutrition Journal című szaklap közölt.

A szakemberek a zsírok és a szénhidrátok fogyasztásának arányait vizsgálva felfigyeltek arra, hogy a kilencvenes évek elején a férfiak három százalékkal, a nők négy százalékkal csökkentették zsírfogyasztásukat és ez 2005-ig változatlan maradt.

Nemcsak a zsírbevitel csökkent, hanem az asztalra kerülő zsírok minősége is kedvezőbbre változott. A telített zsírok, a vaj evése helyett a kevesebb zsírt tartalmazó sütő- és főzőanyagok használata terjedt el. Ez a változás értékelhetően tükröződött a „rossz” LDL koleszterin vérszintjének mérséklődésében.

A VIP elérte, hogy az élelmiszerek összetételét a korábbinál részletesebben feltüntessék a csomagoláson, étkezési tanácsadást tartsanak minden elérhető fórumon és sütési-főzési bemutatókat rendezzenek.

Amikor világszerte elkezdtek terjedni a különböző „bűvös hatású” diéták, megfordult a trend. A kevés szénhidrát evést és több zsíros étel fogyasztását ajánlók hatására 2005-től ismét megugrott a telített zsírok bevitele, a komplex szénhidrát evése pedig visszaszorult. Emiatt ismét emelkedést tapasztaltak a vérkoleszterinszintben annak ellenére, hogy időközben mind több ember szedett már koleszterincsökkentő gyógyszereket.

Forrás: mti.hu

Fotó: rolffimages / 123RF Stock Photo


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Úton az egészség felé (57 of 97 articles)