A magas vérnyomás természetes kezelése

A GfK Hungária és a Tárki kutatása alapján öt emberből kettő az egészségügyi problémák természetgyógyászati kezelése mellé teszi le voksát. Éppen ezért itt az ideje, hogy egy olyan komoly probléma, mint a magas vérnyomás természetes gyógymódjáról is szó essen – ha már minél többet megértek rá, hogy ezt az igen komoly egészségügyi kihívást végre természetes úton szeretnék megoldani.

Világszerte körülbelül egymilliárd embernek magas a vérnyomása a legutóbbi becslések szerint, így nem véletlen, hogy a Journal of Clinical Hypertension folyóirat szerkesztőit, John Bisognano-t és Kevin Woolf-t is behatóan foglalkoztatja a téma.

A szakemberek megoldás javaslata:

  1. Elsődleges fontosságú a helyes táplálkozás. A leginkább elismert táplálkozási étrend a DASH étrend, melyben napi 4x gyümölcs, 4x zöldség, 2-3x alacsony zsírtartalmú tejtermék (joghurt, kefír), magvak, húsokból pedig leginkább hal és baromfi javasolt. Tiltottak a cukros üdítők, a vörös húsok és erősen csökkentett a telített zsírok és a só aránya. Erősen javallott a magas káliumtartalmú élemiszerek fogyasztása, mert ezek kedvezően hatnak a magas vérnyomásra és nassoláshoz a galagonya, ami köztudottan jótékony a szívműködésre. Étrendjébe iktassa be a hagymákat – vöröshagyma, fokhagyma, medvehagyma formájában.
  2. Az élelmiszerek tápanyagtartalma – már sokak által ismert okokból – jelentősen csökkent. Így a két szakember is javasolja bizonyos hatóanyagok természetes formában, étrend-kiegészítőként történő bevitelét, olyanokat, melyek csökkentik a magas vérnyomást. Ilyen például a Q10, mely enzim és antioxidáns is egyben + szelén és E-vitamin kíséretében;  az L-arginin, amely természetes aminosav, és először a csillagfürt nevű növényből izolálták; a fokhagyma, ami normalizálja a vérnyomást; Calcium Mg D vitaminnal, hogy a felszívódást is segítse és a halolajban megtalálható omega-3 zsírsav az érfalak védelméért.
  3. Gyógyteáknak érdemes beszerezni a vérnyomás csökkentésére cickafark, fehér fagyöngy, galagonya termését.
  4.  A rendszeres mozgás elengedhetetlen a természetes kezelésben. Ha még nem mozog rendszeresen, kezdje kis lépésekben és jusson el addig, hogy legalább minden másnap mozogjon 1 órát (séta, futás, úszás, biciklizés).
  5. A magas vérnyomást jelentősen mérsékelni képes a meditáció, a csikung, a jóga, melyek testre-lélekre harmonikus hatást  gyakorolnak. Már napi 10-20 perc is jó kezdés ahhoz, hogy egy új szokást kialakítva életmódunk támogassa testünk fizikai regenerálódási képességét.

Mindezek segítenek, hogy a magas vérnyomással küzdők ne támasszanak önmagukkal szembe túlzott elvárásokat, mérsékeljék mérhetetlen teljesítményorientáltságukat és a mindennapokban, sikerüljön kiegyensúlyozott életet kialakítaniuk.

A cikk alapötletét az www.mti.hu  adta.

Fotó: www.123rf.com


 

A szerzőről

Coach, természetgyógyász, 2 csodás fiú keresztanyja, a minőségi, egészséges táplálkozás (foodie) és a futás rajongója, a Család és Egészség honlap alapítója, aki azt vallja, hogy ha jó helyre fektetjük be az energiánkat, akkor egészséges, boldog, sikeres és kiegyensúlyozott életet lehet élni akár már napi 4 óra jól szervezett munkával.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Molnár Andrea

 

1 Hozzászólások

  1. Horváth László szerint:

    A feleségem és én:190,170 vérnyomással élünk tünetmentesen.Tudjuk,hogy ez egy lappangó alattomos betegség.A cickafark és a galagonya könnyen begyűjthető költségmentesen.A cickafark tavasztól őszig virágzik.A galagonya tavasszal,de az őszi termése is jó.Fogom hasznositani új ismereteim .Köszönöm.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Szív- és érrendszer, Úton az egészség felé (64 of 97 articles)