Repülős utazás gyermekkel: hogyan készüljünk?

Bennem él még az a a pillanat, amikor férjemmel eldöntöttük, hogy bár lányunk még csak 14 hónapos, megyünk New Yorkba. Némi szorongással vegyített izgalomra emlékszem: imádok utazni, a gyerek nem lehet akadály. Azóta már eltelt pár év. Dorka sokat utazott repülőn. IMÁDJA! Hogy miből tudom? Minden este repülőset játszunk az asztal alatt; és a kocsikban észreveszi, ha lehajtható pohártartó van a hátsó ülésen („mint a repülőn”- mondja). Azóta többen fordultak hozzám, hogy meséljem el a titkot. Azt tudom leírni, amit mi csinálunk. És bíztatok mindenkit a saját tapasztalat szerzéséhez.

Tippek a repülős utak maximális élvezetéhez:

A döntés: ha szeretsz utazni vagy ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy ez most jó lesz; hajt a kíváncsiság, sajnálnád kihagyni, akkor megszületett a döntés: INDULÁS.  Ez rólad szól. Semmi köze a gyerekhez, mert ő csak akkor lép be a képbe, amikor a felkészülést megkezded. És ez így van jól! A te belső magabiztosságod adja az erőt, a körültekintést, a nyugalmat és erre van szüksége a gyermekednek. Ebből a szempontból mindegy mi van körülette.

Családi ellenvetések mindig lesznek… de hát miben nincsenek? Neveznek majd mindennek vagy éppen támogatnak és ellátnak tanácsokkal. Egy kedves mosoly és egy kérdés: „Te hány éves gyerekkel utaztál és mikor? Ja? Hogy nem is? Értem, akkor megkérdezek olyan anyukát, aki már igen. Köszönöm érdeklődésedet./ Köszönöm a tanácsaidat, megkérdezek még anyukákat és aztán kialakítom mi nekünk a legjobb.”

Az előzetes felkészülés, információ gyűjtés fontos és mivel mindig akad olyan helyzet, amit meg kell kreatívan oldani, ezért a hozzáállás és a tökéletesség elengedése is fontos készséged az úton!

Felkészülés az útra:

- útlevél: a mai magyar törvények értelmében kiskorúnál mindkét szülőnek személyesen kell jelen lennie a gyerekkel. Érdemes az illetékes okmányirodát felhívni, hogy pontosan mi az ügymenet. Nekünk születési anyakönyvi kivonat, személyi és lakcímkártya kellett a gyereknek (volt már előző útlevele is) és szülőként is igazoltuk magunkat. A gyermekről készítenek digitális fotót és tőle még nem vesznek ujjlenyomatot (a felnőttek jobb és bal mutatóujjáról már igen). Ügyintézés: 8-30 nap.

- egyes európai országokba már lehet személyivel utazni, mi ezt megcsináltattuk a lányunknak azonnal.

- ha csak az egyik szülő utazik a gyermekkel, akkor szükséges egy igazolás a másiktól, hogy kiviheti az országból a gyermeket!

- a repülőjegy foglalása: az útlevélszám általában kell ehhez, ezért írtam ebben a sorrendben. 2 év alatti gyermeknek még nincs külön hely automatikusan (lehet + pénzért kérni), 2 év felett azonban már van (a teljes ár egy részéért, ezt repülőtársasága válogatja). Az átszállásoknál érdemes minimum 1 órát hagyni (peluscsere, késés, amúgy is lassabb mozgás egyik kaputól a másikig). Ha ennyi idő nincs, akkor a reptéri személyzet segítségét kérni. Első utunknál Budapest-Pittsburgh útvonalon Párizsban szálltunk át, és bár csak 1 pelust cseréltünk és a reptéri személyzet minden sorban előrehívott minket (az USA-ba tartó járatoknál új útlevél és csomagellenőrzés volt), így is már csak ránk vártak a gépen.

- a szállás foglalása: érdeklődni kell, hogy van e utazóágy/rácsos ágy/ gyerekágy vagy ha közöttetek alszik/alszanak, akkor franciaágyas szobát kérjetek. A szállás környékét, helyi közlekedést érdemes úgy választani, hogy télen-nyáron legyen a közelben metró/vonat/busz. Imádtam, hogy a stockholmi utazásunknál csak 2 percre volt a metró, mínusz 10-ben elég volt odáig eljutni :) Helsinkiben fél éve már nem is kértünk ágyat, de anno Amsterdamban még ott aludt a lányom (2.5 évesen). Sőt az első new york-i utunknál is csak kiságyban akart elaludni.

- a reptértől a szállásig: a legtöbb ország repülőterei már rajta vannak az interneten, ott  szoktam megnézni, hogy vonat/busz vagy taxi éri meg jobban. Nem csak az árat, hanem a repülőgép leszállásának időpontját és a városba bejutás hosszát is. 2 felnőtt 1 gyereknél sokszor jobban megéri a taxi, mint a várakozási idő + utazás-zötykölődés a városba. Mi a legtöbbször a taxit választjuk, a megérkezés után az autóban jórészt el is alszik a lányom az ölemben :)

- biztosítást kössetek mindenkire, ezt mi sosem kockáztatjuk.

Csomagolás:

A legjobb játék először megnézni az üres bőröndöket, beleülni, ide-oda húzni-vonni. Hagyni időt, hogy megszokja, ebbe kerülnek a legfontosabb játékok és ruhák az útra. És már ekkor kijelölni, hogy neki melyik lesz az a hátizsák, amit kézipoggyászként magával vihet: és csak az EBBE beletett játékmennyiséget visszük :)

- a kézipoggyász tartalma:

 • 2 év alatti gyermekeknél illetve ahol még van tápszer/cumisüveg/bébivíz és gyerek-keksz, ott egy külön átlátszó kis táskában érdemes tartani mindent. Ezt majd az ellenőrzésnél ki is kell venni a poggyászból. 2 évesnél idősebb gyermekeknek már lehet bent (check-in után) is kapni vizet, kekszet és szendvicset.
 • Emellé lehet betenni a pelenkázáshoz szükséges dolgokat egy csomagban (hogy az egészet egybe kilehessen venni) és a kedvenc alvós párnát/takarót/állatkát.
 • amikor először küldték máshova a csomagjainkat megfogadtam, hogy egy váltás ruhát is teszek mindig a kézipoggyászba.
 • úti okmányok, repjegy, minden kinyomtatott fontos irat egyben legyen, egy helyen és összerendezve.
 • útikönyv, mesekönyv, kifestő,  ha nem fér bele a gyerek hátizsákjába.
 • NEM lehet benne semmilyen szúró/vágó eszközt bele tenni, szabályok itt megtalálhatóak.

- poggyász, különleges tárgyak, babakocsi: a bőröndök fejenként 23 kg-ot érhetik el, nem érdemes telepakolni :) Legyen rajta a nevetek és címetek! A babakocsira külön címkét tesznek a check-innél és a repülőre való felszálláskor elveszik.

Folyt.köv.

Témáink lesznek: indulás a reptérre, check in, mit csinálj, ha nagy a poggyász, a biztonsági kapun túljutni, felszállás és étkezés-alvás a repülőn.


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

9 Hozzászólások

 1. […] Repülős utazás gyermekkel: hogyan készüljünk? […]

 2. […] cikkeimben írtam már a repülős utazásra való felkészülésről és hogy mire számíthatunk a repülőtéren a beszállásig. A jól előkészített utazásban is […]

 3. Kata szerint:

  Szia!
  Nagyon hasznosak a cikkeid! Május végén utazom a fiammal (15 hónapos) Olaszországba, és apuka nem jön velünk. Ezt az igazolást, hogy a beleegyezésével viszem a gyermeket, honnan tudom beszerezni?
  Előre is köszönöm!
  Üdv, Kata

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  Pesti Kata válasza:
   

  Szia Kata!
  Mi két nyelven (magyar-angol) írtunk papírt az alábbi adatokkal:1) a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok, szem.szám);a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma; a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon); a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.
  Nincs hivatalos kitöltendő irat. Itt olvashatsz róla többet is: http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_utazas&id=149

  Ha itthonról kocsival mentek, akkor jó eséllyel senki nem fog semmit kérni :) a repülős útnál meg a ferihegyi földi személyzet, a check-innél.
  Írj, ha van még kérdésed :)
  Kata

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

 4. Tóth Mária szerint:

  Pár kiegészítés:
  – Nem rég utaztam egyedül a kislányunkkal (4 hónapos) külföldre, repülővel, és semmilyen engedélyre nem volt szükségem a férjemtől, hogy kivihessem a gyereket az országból. Szerintem ez már ideje múlt. Útlevele volt, és kész, nem is igen nézték meg.
  – Poggyász súlya: a 23 kg csak általánosítás lehet, mert pl a Wizzair-nél 32 kg-t lehet feladni extra költségek nélkül. Meg kell nézni az adott légitársaság szabályzatát. (Norwegiannel jövök majd haza, ott csak 20 kg-t lehet feladni)

  Ami érdekes lehet: elvileg mindenféle folyadékot szétcsomagolva 100ml-ként lehet a gépre felvinni kézipogyászban, és max öszesen 1 litert. Ferihegyen a biztonsági ellenőrzésnél kérdeztem, eszerint nem muszáj az 1 litert betartani, sőt a 100ml-hez sem ragaszkodnak (vittem fel 250-es babavizet) de meg kell kóstolni (ez kötelező). Egyébként számítani lehet a barátságos viselkedésre az ellenőrzésnél, tényleg nagyon kedvesek és segítőkészek.

  Babakocsi: nem veszik el. Az esetek többségében, csak otthagyjátok a gép mellett, aztán vki felteszi a csomagok közé. Ajánlom, hogy csukjátok össze a kocsit, mert ha a rakodómunkások nem tudják, hogyan kell, csak lazán bepaszírozzák valahova, és megsérülhet a váz. Én sajnos így jártam. Felelősséget senki nem vállal érte.

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  Pesti Kata válasza:
   

  Kedves Mária! Köszönjük a kiegészítést. A kedvességgel mi is találkozunk, a szabályok meg -legalábbis ebben az esetben- sokszor változnak, mindig utána kell járni. :) Kata

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

 5. Kenderesi Edina szerint:

  Kedves Kata!
  2 év alatti gyermek poggyászával kapcsolatban lenne egy kérdésem, hátha van ilyen jellegű tapasztalatod is!
  Nyáron utazási irodával utaznánk Tunéziába egy 2 év alatti gyermekkel. Az egyértelmű, hogy a gyermeknek nem jár külön hely a repülőn. De számára poggyász sem adható fel? (nem a kézipoggyászra gondolok!!!) A szülők poggyászsúlyába kell beleférnie az ő poggyászának is? A járat nem menetrend szerinti, hanem charter.
  Van erre vonatkozó infód esetleg?
  Köszönöm válaszod!!!!
  Edina

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  Pesti Kata válasza:
   

  Kedves Edina!
  Amikor mi utaztunk, akkor a felnőtt jegyhez jár csak a poggyász feladás. A plusz poggyászért általában fizetni kell. Gyermek nevére nem szoktak poggyászt felvenni, még ha külön jegye van akkor sem. Nálunk az én beszállókártyámra ragasztják az összes gyerekhez kapcsolódó dolgot, pl babakocsihoz tartozó jelölés, stb.
  Érdemes megkérdezni minden utazás előtt az aktuális légitársaságot:)
  Kata

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

 6. Kiss Ivett szerint:

  Kedves Kata,

  22 hónapos kisfiammal készülök hosszabb 13 órás repűlőútra, egy megszakítással. Amiről sehol nem olvasok, hogy egy ilyen hosszú úton, kb. 11 óra a hosszabb út, hogyan alszik a gyermek, aki azért kényelmes ágyhoz van szokva. Vegyek- e neki külön jegyet, hogy legyen széke, habár épp még nem lenne kötelező? Hogyan viselik a gyerekek, hogy kézben vagy ülésben kell aludniuk?
  Ezt egyelőre még nem tudom elképzelni, örülnék minden tapasztalatnak.
  Köszönettel,
  Kiss Ivett

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Csecsemők, gyerek 3 éves korig, Kisgyermekkor, Tudatos szülő (39 of 89 articles)