Hogyan szervezd a családi életet bölcsis/ovis gyerekkel?

Előző cikkemben sorra vettem néhány szempontot, amit fontosnak tartok egy bölcsőde/ovi kiválasztásánál. Ha ezeket végiggondoltad, akkor már alapos kutatómunka van mögötted és sok újabban felmerülő kérdés-tömeg. És még ezek csak az előkészületek. A megvalósítási szakaszban a családi élet átalakulása elkerülhetetlen… csak a változás állandó :), főleg ha ez még a munkába való visszatéréssel is párosul. Másfél éve tanulom ezt a leckét és tapasztalataimmal örömmel segítek a hasonló cipőben járó családoknak.

Hogyan tudod sikerélménnyé tenni ezt  az időszakot?

  • Már a beszoktatás (vagy ahol nincs ilyen → az 1. nap) előtt beszéljetek, meséljetek arról, hogy a bölcsi/ovi miért és hogyan része a gyermekek és család életének. Mindig örömmel és őszinte kíváncsisággal meséltem lányomnak, hogy milyen jó lesz, mennyi mindent tanul majd és a gyerekek társasága is csudajó lesz. Számtalan mesekönyv szól erről: Bartos Erika- Bogyó és Babóca az óvodában (könyv és van erre társasjáték is) -> tehát van segítséged! Soha nem felejtettem el, hogy a kisgyermek csak kicsi és nem hülye.
  • Érdemes a családi reggeleket és bevitelt/elhozatalt már az elejétől úgy csinálni, ahogyan majd a véglegest szeretnétek. Ha reggel az apuka viszi majd, de anyuka szoktatja be, akkor reggel azért apuka is menjen és búcsúzzon el (majd ahogyan később is fog). Fontos, hogy ezek a reggelek -a felkeléstől kezdve- ne legyenek rohanósak, stresszesek és türelmetlen kiáltásokkal teliek. A gyermek érzi, hogy változás van körülötte. Add meg neki az időt + a rendszert, hogy egy pár nap múlva már önállóan tudja a dolgát tenni. Nálunk például egy ilyen reggeli rituálé, hogy Dorka 1 hátizsákban hozhatja el, amit aznap éppen szeretne (ha nem így lenne, akkor egy kamion is kevés lenne az elinduláshoz). Ő pakolja be és most már egyre többször a hátán viszi az autóig. Sok cikket olvastam, ami arról szól, hogy mennyire stresszes az élet reggel a kisgyermekes családokban. Nálunk is voltak nehezebb napok, de csakis rajtam, rajtunk, a felnőttek türelmén és kreativitásán múlik, hogy ez egy JÓ INDULÁS legyen.
  • Legyen B és C terved váratlan helyzet, betegség esetén. Rövid történet: hétfőn indult a bölcsi és akkor mentem volna először munkába is, ám előző este írt egy sms-t a bébiszitter, hogy nem tud jönni egész héten. És vasárnap este is meg kellett tudnom szervezni a másnapot, sőt az egész hetet! A család, a barátok, akikben bízol, tudnak segíteni és megoldást nyújtani → ehhez tudnod kell kire számítasz és kérned kell a segítsége. Szerencsére édesanyám, édesapán és férjem akkor és azóta is ezer dologban segít :D
  • A napi rutinról már beszéltem, ami azért is fontos, mert a gyermek ebbe is „kapaszkodik”. Tudja, hogy ki jön érte, várja.
  • Minőségi idő eltöltése EGYÜTT! Számomra az első pillanattól lényeges volt, hogy az együtt töltött perceknek, játékoknak, nevetésnek ezerszer nagyobb lesz a jelentősége. Jelenben lenni a gyermekkel, közösen alkotni valamit – ez adja meg a családhoz való tartozást. Hogy nem elvesz valamit az élet, mert bölcsis/ovis lett, hanem hozzáad! A hétvégék is felértékelődtek ezáltal, illetve minden olyan perc, amikor egy légtérben együtt vagyunk és egymásra figyelünk.
  • Legyél része a gyermek bölcsis/ovis életének, de hogyan? Amíg lányom nem beszélt (mert nem létezett számára például a múlt idő) vagy nem tudta elmesélni, mi történt vele, addig mindig megnéztem mi történt aznap (kézműves foglalkozás, zeneovi, torna) és elkértem a gondozónéniktől a heti dalokat, meséket és közösen megnéztük mit alkotott (rajz, gyurmázás, festés). A dicséret, a büszkeség, a visszajelzés olyan „elvárt” viselkedés lett tőlem, hogy ma már az az első, hogy lányom azonnal megmutatja, mit csinált, meséli kivel és mit játszott.
  • Napi levezetés: itthon egy kérdés erejéig még felmerül, hogy mi történt ma a bölcsiben (apával a munkahelyen)→ ez amolyan zárás jellegű, beszéljünk a történtekről, a tanulságokról, majd ITT és MOST élvezzük egymás társaságát.

Több gyermekkel a párhuzamos feladatok, a figyelem megosztása edzi meg az anyukákat és apukákat. És hiszem, hogy mindenki képes erre és mindkét félnek szerepe is van benne:)


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Család és karrier, Munkába visszatérés, Tudatos szülő (10 of 97 articles)