Beszoktatási túlélő tippek anyukáknak

Szeptember elején sok bölcsis és kiscsoportos óvodás életében új korszak kezdődik. Megváltoznak a reggelek, a játszótársak, van végre kis mosdó és kis wc. Anya/Apa már nincs mindig kéznél, új barátok vesznek körül és egy hatalmas óvodai udvar.

Anyaként már másodszor vettem részt a beszoktatásnál, és kijelenthetem, hogy nem fog szokásommá válni. Bár én messze vagyok az ablakból még vissza nézek sírva a bent üvöltő gyermekemre típusú anyukáktól, azért szívet facsaró érzés és egyben büszkeség is, hogy nélkülem is pikk-pakk beilleszkedik egy új közösségbe a lányom. Azért láttam én is  érdekes dolgokat.

Túlélő tippek kizárólag anyukáknak.

  • Bölcsőde-óvoda válogatja, hogy első 2-3 napon együtt játszhatsz-e csemetéddel, aztán bezárulnak a csoportszoba ajtajai. Ám ezután is megnyugodhatsz, mert a kis pityergés vagy éppen a könnyes búcsú pont addig tart, amíg gyermeked lát. Utána új feladatot kap, új játékot és már nem is emlékszik arra, hogy Neked könnyezett. A gyerekektől érdemes tanulni, a JELEN-ben élnek.
  • Kérlek, ne ellenőrizd a bölcsőde/óvoda minden szegletét, a villák hegyét és az ivóvíz minőségét. Ha aggódsz, akkor egyenesen kérdezd meg a vezetőt/óvónőt, vagy az intézmény vezetőjét. Ha nem kapsz megnyugtató választ, akkor bízz gyermeked okosságában, értelmességében. Lányom már régóta késsel és villával eszik, az igazikkal. Meg lehet tanítani kicsiknek is, hogy hogyan bánjon vele, hogyan tartsa.
  • Találj magadnak komoly elfoglaltságot, munkát arra az időre, amíg várakozol. Ne hagyd, hogy legyen akár egy perced is azon gondolkodni, hogy mit csinál. Minket külön megkértek, hogy ne trükközzünk, ne leskelődjünk. És közben sztorikat is meséltek hozzá…
  • Értelemszerűen felértékelődik a bölcsi/ovi előtti és utáni közös idő: használjátok ezt jól. Meséltesd az oviról, de ne állandóan. Legyen közös program, néha, amikor látod, hogy nem túl fáradt.
  • Apa, testvérek bevonása: ne feledkezzünk meg azokról a családtagokról, akikkel este vagy ritkábban találkozunk. A büszke anyai szavak nagyon jól esnek gyermekünknek. Mi például Apát is bevittük az oviba, bemutatni mindenkinek és tudja ő is a járást.

Neked milyen bevált tipped van? Vagy mitől félsz a legjobban?


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Gyermekek egészsége, Kisgyermekkor, Tudatos szülő (20 of 133 articles)