Készülés az őszi indulásra

Iskolás koromban már alig bírtam magammal a nyár végén, annyira akartam menni suliba. Meglepő? Imádtam bekötni a könyveimet, füzeteimet, rendezgetni a táskámat és tanulni, tanulni és tanulni. Találkozni a rég nem látott osztálytársakkal, mesélni a nyári élményeket. Az első reggel már kora hajnalban ébren voltam és kirobbanó energiával vártam a becsöngetést.

Ez az érzés annyira erős ma is, hogy hasonlóan éreztem lányom első bölcsis napján és most is, amikor szeptemberben újra elindul valahova. Gondoltam, gyorsan írok egy listát, hogy mit csináltunk a héten és mi történik szeptember 1-ig.

Korábbi cikkem a családi élet szervezéséről szólt ezen időszak alatt, most a legapróbb ötleteket gyűjtöm össze:

  • A nyugodt, közös felkészülés fontos. A bölcsis ruhák, az ovis zsák belevalóinak összekészítése: benti cipő, jelekkel ellátott váltóruhák és bugyik/zoknik, popsitörlő, fogkefe, fogkrém, gyerekorvosi igazolás, taj kártya másolata és amit még kérnek (alvómaci, párna). Így legyen az iskolatáskával is. Dorka lányom már a bölcsibe is saját maga pakolt (igaz hosszabb ideig tartott, de tudta, hogy az ő holmija).
  • A hátizsák, tornacucc előkészítése, 1. napi (ünneplő) ruha kikészítése előző este ne maradjon el.  Reggel ezekkel mind időt és idegszálakat spórolunk.
  • Családi menetrend megbeszélése, ki mikor megy a gyerek(ek)ért és kitől ki hozza el. Huh, 3 gyereknél ez már kész logisztikai bravúr…
  • A bölcsis/ovis/iskolás napok átbeszélése a gyere(ke)kkel. Kisebbeknek vannak olyan mesék, amik erről szólnak, például: Bogyó és Babóca az óvodában (Bartos Erika), Az ovi-ügy (Finy Petra).
  • Érzelmek megosztása. Gyermekeink különösen érzékenyek arra, ami velünk, szülőkkel történik. Érzik az izgatottságunkat, idegességünket és teljesíteni akarásunkat is. Meséljük el neki(k), hogy mit gondolunk és érzünk a bölcsivel/ovival/iskolával kapcsolatban.
  • Vegyük át a napirendet újra és újra, onnantól kezdve, hogy felébredünk. Kivel megy iskolába, ott kap ölelést és puszit búcsúzásul, reggelizik, játszik és tanul, ebédel, (alszik) és délután jön érte Anya/Apa/Nagyszülő.
  • Nyárzáró rituálé: kedvenc tevékenység, közös családi alkalom, amikor együtt vagyunk és mesélhetünk a nyári kalandokról és hogy indul az ősz. Ma Dorkával elmentem  Anya-Lánya fagyizásra, beszélgettünk és elmeséltem neki, hogy ha télen esik a hó, akkor majd szánkóval viszem oviba.

Sok sikert és várom a kérdéseiteket.


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Csecsemők, gyerek 3 éves korig, Gyermekek egészsége, Iskoláskor, kamaszkor, Kisgyermekkor, Ősz, Tudatos szülő (19 of 134 articles)