Árt a gyerek utasoknak, ha az autóban dohányzunk

A Tobacco Control című lap októberi számában a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autóban dohányzó felnőttek veszélyeztetik a gyermek utasok egészségét, mivel a levegő szennyezettségének mértéke ilyen esetben még nyitott ablak mellett is meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadottnak tartott mértéket.

A vizsgálat során a brit szakemberek 14 dohányos és 3 nem dohányzó által vezetett autóban mérték meg percre lebontva a szennyezettség mértékét egy átlagosan 27 perces út során. Az összesen 83 autóút közül 34 volt füstmentes, utóbbiak során az egy köbméteren mért szennyezettség mértéke átlagosan 7,4 mikrogramm volt, míg a dohányosok autójában ugyanekkora területen 85 mikrogrammot mértek. Utóbbi mérték nagyban függött az elszívott cigaretták számától, a legkirívóbb esetben 880 mikrogramm/köbméter szennyezőanyagot mértek be a szakemberek.

Annak ellenére, hogy a dohányosok legtöbbször letekerték az autó ablakát, illetve működtették a kocsi szellőzését, a szennyezettség mértéke jóval a biztonságos felett volt. Amint arról dr. Sean Semple, a skóciai Aberdeen Egyetem munkatársa beszámolt, a gyerekek jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve a passzív dohányzás szempontjából is, mint a felnőttek, mivel gyorsabban lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerük és kevésbé képesek maguktól elhagyni a füstös helyiségeket. Ráadásul számos egészségügyi probléma, például a hirtelen csecsemőhalál, a középfülgyulladás, a nehéz légzés vagy az asztma összefüggésbe hozható a passzív dohányzással.

Forrás: www.medipress.hu

Fotó: www.123rf.com


 

A szerzőről

Coach, természetgyógyász, 2 csodás fiú keresztanyja, a minőségi, egészséges táplálkozás (foodie) és a futás rajongója, a Család és Egészség honlap alapítója, aki azt vallja, hogy ha jó helyre fektetjük be az energiánkat, akkor egészséges, boldog, sikeres és kiegyensúlyozott életet lehet élni akár már napi 4 óra jól szervezett munkával.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Molnár Andrea

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Gyermekek egészsége, Tudatos szülő (43 of 133 articles)