Advent: az örömteli készülődés

Várakozni senki sem szeret. Mai rohanó világunkban hozzászoktunk, hogy mindent azonnal és gyorsan megkapunk: gyorsétterem, gyorstisztító, gyorsszerviz, gyorshitel….A minőség ilyenkor másodlagos.

Sajnos az effajta rohanás már nem csak a sorban állásra vonatkozik, hanem behálózta életmódunkat is: gyorsan fejlődjön a párkapcsolatunk, gyorsan lépjünk előre a ranglétrán, gyorsan tanuljon meg a kisiskolás olvasni, vegyük meg azonnal a kívánt műszaki cikket, (és 1 év múlva a ráncfelvarrott alig többet tudó legújabb verziót).

Rendben van ez így? Boldogabbak leszünk, ha mesterségesen gyorsítjuk életünket? Ha azonnal beteljesülnek vágyaink? Valóban lemaradunk valamiről?

Szerintem a saját életünkről. Nem tudjuk megélni az apró örömteli pillanatokat, hiszen gyorsvonatszerűen átrobogunk felettük, egy távolabbi vágyálmot kergetve.

Erre én is akkor döbbentem rá, amikor kisgyermekes anyukaként – magam mögött hagyva a munkahelyi mókuskereket – lassan, komótosan sétálgattam kislányommal a kertes házak között, rácsodálkozva minden levélre, virágra, bogárra. Cél nélkül, vagyis maga a séta volt a cél.

Buddha mondja: „A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” Mi pont erről mondunk le a nagy rohanásban.

A nemsokára kezdődő ádvent, a várakozás a készülődés időszaka. Lassítsunk egy kicsit!

Ha nehezen megy, legalább csak a közös családi gyertyagyújtás idejét nyújtsuk meg pár perc merengéssel, álmodozással, befelé fordulással. A lakás díszítése, az ajándékkészítés és csomagolás, a sütemény és mézeskalács-sütés is jó alkalom, hogy ráhangolódjunk a szeretet ünnepére. A gyerekek pedig már egészen kis koruktól az ádventi naptár nyitogatásával számolgathatják: na, hányat kell még aludni, hogy jöjjön a Jézuska?!


 

A szerzőről

További cikkek a szerzőtől:

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Gyermekek egészsége, Tél, Tudatos szülő (7 of 139 articles)