A száraz sóterápia működése és előnyei

Folytatjuk a sóterápiával foglalkozó cikksorozatunkat. Az előző részben már megtudhattuk, hogy hogyan hat a sóterápia a szervezetünkre. Most arról írtak nekünk, hogy mi a különbség a sóbarlangok között és mire jó a sóterápia. Nemcsak a téli, hűvös időszakban, de preventív céllal is jó a szervezetünknek.

Van-e különbség sóbarlang és sóbarlang között?

„Bizony van ám! Nem csak a megnevezésben, hanem a „tartalomban” is. Maga a megnevezés is lehet többféle: sóbarlang, sószoba, sóterem, sókamra, sópince, sókuckó, ami inkább a jellegére, elhelyezkedésére utal. A lényeg az, ami benne van! Vagyis milyen mennyiségű és minőségű só, milyen közegben.

Maga a sóterápia is lehet száraz vagy nedves. Száraz sóterápiáról akkor beszélünk, amikor a sót nem párologtatjuk, nem kötjük vízhez. A természetes kősó magas szétszóródású jelenléte adott közegben, valamint a mikroklíma más tényezői (hőmérséklet és páratartalom) együttesen hatnak a légutakra és egész testünkre. A sórészecskék mérete a levegőben ugyanolyan, mint a természetes sóbarlangokban: 1-5 mikron átmérőjű. Érthetőbb módon: a természetes sóbarlangok mikroklímáját modellezzük egy helyiségre. Így jutnak el a belélegezhető részecskék igen apró kristályok formájában mélyen a tüdő legapróbb hörgőcskéihez is.

A száraz sóterápiás eljárás legfontosabb előnye a nedves terápiával szemben, hogy a só részecskék nem telítődnek nedvességgel, így nem akadnak el a felső légutak nyálkahártyáján, ezért a tüdő legtávolabbi részéhez, a hörgőkig is eljutnak. A száraz sóterápiás eljárás tüdőtisztító hatása ötszöröse a nedvesének.

Nedves sóterápiáról akkor beszélünk, amikor sót párologtatnak nedves közegben. A nedves-párologtatós sókamrákban a vízhez kötött só nagy része belégzéskor megtapad a felső légutak nyálkahártyáján, ezért csak egy kisebb része jut le a tüdőbe.”

Mire is lehet jó a sóterápia?

„Nézzük mi mindenre:

 • Immunrendszer erősítésére (pl.: bölcsőde, óvoda, iskola kezdése előtt, antibiotikum szedése után),
 • Különféle típusú allergiák esetén,
 • Asztma, krupp, szénanátha, légcsőhurut, hörghurut, arcüreggyulladás, orrmellék-gyulladás, fülgyulladás, hangszálgyulladás (a betegségek alatt és után),
 • Mindenféle felsőlégúti gyulladásos betegségek esetén a tünetek enyhítésére, a közérzet javítására,
 • Ekcéma, pikkelysömör,
 • Dohányosoknak (köhögésre),
 • Stressz, kimerültség, csökkent ellenálló képesség esetén,
 • Öregedési folyamatok lelassítására,
 • Reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Minden légúti gyulladásos betegség (aszmatikus, bronchialis, hurutos, allergiás) alapját szüntetheti meg a gyökereinél (vagyis a gyulladást) – miközben megölheti a vírusokat és baktériumokat!

A hatásmechanizmus garantálja, hogy a Sókuckóban tartózkodók nem fertőzhetik meg egymást, hiszen a légtérbe jutó mikroorganizmusok a magas sókoncentrációban azonnal elpusztulnak!

A sóterápia mechanizmusának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők simaizom szerkezetére kifejtett hatás. A belélegzett só egyfajta oldószerként működik, magához vonzza a szennyeződéseket, amely köpet formájában távozik. A váladék eltávolítása idézi elő a szervezet mikrobiológiai allergénekkel szembeni fokozott védettségét. Megszünteti a légutakban jelen levő gyulladást, görcsös állapotokat, fertőtlenítő hatású. Helyreállítja a fiziológiai jellemzőket, illetve a légzőszervek mikrofloráját, a szervezet immunrendszerét.

A sóterápia eredményeképp helyreáll a légzőszervek normál anatómiai állapota, ezáltal javul a légzés, valamint a légzésfunkció, ami a szervezet többi részének normális működéséhez vezethet.”

Mind a megelőzésnél és a szervezet immunrendszerének támogatásánál kiváló kiegészítője a megfelelő táplálkozásnak, a mozgásnak, a természetes vitaminoknak és a lelki feltöltődésnek. Ezért is ajánlom nemcsak kisgyerekes, hanem felnőtt ismerőseimnek is.


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

3 Hozzászólások

 1. Tímea szerint:

  Üdvözlöm!
  Hogyan kell alkalmazni a száraz sóterápiát? Csak egy edényben kihelyezem a sót? (himalája van itthon)
  Köszönöm válaszát!

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

 2. ÁGI szerint:

  érdeklődnék, hogy száraz sóterápiát lehet -e otthoni körülmények között végezni? ha igen, akkor g, és mi kell hozzá?

  előr eis köszönöm válaszát!

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

 3. Illés Csaba szerint:

  Üdv! érdeklődök,nedves sószobából lehet-e száraz sószobát kialakítani minimális változtatással. Köszönöm válaszát!

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Gyermekek egészsége (16 of 133 articles)