A személyi higiénia alapjai

Kontinensenként más és más a személyi higiénia jelentése. Indiában és Mexikóban fűszeresebben étkeznek, így a bacilusokat, vírusokat jobbára távol tudják tartani maguktól, hisz az alaphigiénia nem túl alapos ezeken a vidékeken. Indiában ráadásul a bal kéz a wc-ben a wc papír helyett használatos.

Nálunk Európában viszont már jellemzőbb a mindennapos tusolás, fogmosás és testápolás. Habár a statisztikák elég lehangolóak a fogmosás és az öltözék mindennapos cseréjét illetően. Átlagosan Magyarországon évente 1 fogkefe és 2 tubus fogkrém fogy el fejenként. Többet olvashatsz a megfelelő fogkrém kiválasztásáról ITT.

Kézmosás

A nőgyógyászat terén óriási felfedezésnek bizonyult az az aprócska cselekvés, hogy kevesebb szülő nő hal meg, ha az orvos előtte bemosakodik. A kézmosás elemi szükségletünk, hogy a kórokozóktól megszabaduljunk. Alakítsuk ki azt a szokást, hogy amint a nyitott térből zárt térbe megyünk, az első teendőnk a kézmosás legyen. Tömegközlekedés, kertészkedés, mással kézfogás, állatsimogatás után kihagyhatatlan a jól működő immunrendszer érdekében az alapos kézmosás!

Tusolás – fürdés helyett

A tusolás víz-spórolósabb és egészségesebb is, mint a fürdés, habár télen azért jól esik egy nagy habos fürdő olajokkal, fürdősóval. Itt a statisztikai arányok biztatóak: 10-ből 8 fiatal tusol minden nap. Mindenesetre tusolás és fürdés utána is a kabin, kád kitisztítása magunk után igencsak fontos teendő. Nemcsak azért, hogy az utánunk tusoló/fürdő tiszta kabint/kádat kapjon, hanem azért is mert a nem tisztán tartott lefolyó  környékén található a legtöbb bacilus.

Fogmosás

Nemcsak a fog helyes mosása fontos, hanem a száj belsejének teljes ápolása is. Az egészséges íny nem vérzik. Ha mégis, elsősorban C-vitamin pótlást igényel a szervezet. A szájhigiéniáról ITT egy alapos cikket olvashatsz.

Testápolás 

Mosakodás után figyeljünk a testhajlatok, intim testrészek szárazon tartására, hogy a kórokozóknak ne adjunk meleg táptalajt a szaporodáshoz.

 • Arcmosás: Minden áldott nap mosd le a sminked – már ha szeretnéd, hogy idősebb korodra is szép bőröd legyen!
 • Fül tisztítása: Még gyerekkoromban a fül-orr-gégész doktornőm mondta, hogy ne fülpiszkálóval takarítsam a fülem, hanem a hullámcsatt lekerekített végével, hiszen a fülpiszkáló csak betolja a fülzsírt, míg a hullámcsatt segítségével rutinosan ki is szedhető a felesleg.
 • Testradír: Nyáron hetente 3-4x, télen 1x ajánlott, hogy az elhalt hámsejtek helyére újak kerülhessenek. Ne barackmagosat használj, hiszen a magok felsértik a bőr felső rétegét. Inkább olyan testradírt részesíts előnyben, amiben például jojoba golyók vannak, mint a Forever Aloe Scrub-ban.
 • Szőrtelenítés: Ki a borotvára, ki az epilátorra, ki pedig a gyantára esküszik. Bármelyiket használhatod, egyre azonban figyelj: a bőr alatt növő szőr ne gyulladjon be! Így érdemes naponta lufaszivaccsal végigdörzsölni a bőrt, hogy a szőrtüszők ügyesen ki tudjanak bújni és ne okozzanak galibát.
 • Izzadásgátló deo: Ma már kutatások által igazolt, hogy az aluminim-só mellrákhoz vezethet férfinál, nőnél egyaránt. Éppen ezért használj aluminium-sómentes deot, amiből már egyre többféle kapható. Például az Aloe Shield Deo.
 • Parfüm: Nincs az a parfüm, ami mindenkinek jó lenne. Keresgélj, kutass olyan parfüm után, ami kifejezi egyéniséget, jellemzi személyiséged! Elég a csuklóra vagy a fül mögé egy csepp, ne vidd túlzásba, maradjon az illatod diszkréten kifejező.

Körömápolás

A kézen lévő körmök sokkal gyorsabban nőnek, mint a lábunkon lévők, így több ápolást is igényelnek. Hetente-két hetente szükséges a körmök tisztántartásával, ápolásával foglalkozni. Ha szereted a körömlakkokat, akkor ennyi időnként újra is kell festened a körmeid, kivéve ha tartós körömlakkod van.

Mostanában nagy divat a géllakk vagy zselélakk. Jó tudnod azonban róla, hogy bár nagyon praktikus, nem minden köröm bírja. Ha az első zselés lakkozás után a körmöd felszíne elszíneződik, esetleg lapokban „hámlik”, akkor felejtsd el a zselélakkot, keress inkább más megoldást!

Milyen köröm probléma milyen egészségügyi problémára utalhat – megtudhatod INNEN.

Hajápolás

A haj képes önmaga tisztítására, de korunk vívmányának, a samponnak „köszönhetően” átalakult a fejbőr igénye és a szokásaink is. Nincs szükség korpásodás elleni és hasonló samponokra, keress inkább olyat, ami a fejbőr normális egyensúlyát hivatott visszaállítani. Ugyanis például a korpásodás elleni samponoknál sokszor probléma, hogy ha abbahagyják használatukat, visszatér a korpa, tehát nem a problémát „orvosolja”, hanem csak a tüneteket. Ma már kapható természetes alapanyagú sampon, mely harmonizálja a fejbőrt, egyensúlyt alakítva ki!

Öltözködés

Az én gyerekkoromban amikor hazaértünk és becsuktuk magunk után az ajtót, a szüleim azt mondták, hogy „akkor vagy itthon, ha már átöltöztél”. Merthogy igenis szükség van az otthoni és utcai ruha megkülönböztetésére. Utcai ruhában – amiben a tömegközlekedésen is ülünk – nem ülünk bele az ágyunkba, otthoni ruhában pedig nem megyünk ki a boltba. A fiúk gyakrabban váltják át a ruháikat (74%), mint a lányok (64%).

Bár a személyi higiéniával kapcsolatos szokások kontinensektől, életkortól, nemtől függően változhatnak, látható, hogy alapos „művelése” azonban mindennapos cselekvés, ha testünket egészségesen akarjuk tartani!

Fotó: www.123rf.com


 

A szerzőről

Coach, természetgyógyász, 2 csodás fiú keresztanyja, a minőségi, egészséges táplálkozás (foodie) és a futás rajongója, a Család és Egészség honlap alapítója, aki azt vallja, hogy ha jó helyre fektetjük be az energiánkat, akkor egészséges, boldog, sikeres és kiegyensúlyozott életet lehet élni akár már napi 4 óra jól szervezett munkával.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Molnár Andrea

 

1 Hozzászólások

 1. Telekis szerint:

  Köszönöm a részletes leírást.Kiváló segítség házidolgozatnál!

  [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Bőr- és hajápolás, Szépség és személyi higiénia (5 of 37 articles)