Egészségünkre!

20583238_sHangzik a búcsúzás a coaching végén. De mi köze van a kettőnek egymáshoz?!

HR szakemberként azzal már tisztában vagyunk, hogy a coachingnak fontos szerepe van az egyéni fejlődésben, a legjobb teljesítményre való ösztönzésben, vezetőképzésben, így tisztán látjuk, hogy a megfelelő coaching az egyénen keresztül hatással lehet a szervezet nagyobb egységére, vagy akár az egészére. A corporate/business/executive és life coaching szerepét már világos, hiszen az elmúlt pár évben ez a szakma ismert lett hazánkban.

Nemrégiben az ismerőseim között kisebb szubjektív kutatást végeztem – vajon jártak-e már coachnál. Egy nagyobb részük nem, aki viszont igen, az – egy kivétellel – annyira elégedett volt, hogy máskor is szívesen menne. A kedvencem az a fiatalember, aki egyszerre jár egy business és egy life coach-hoz. Az egyikkel a munkáján, a másikkal az életén dolgoznak. Németországban élő kedves középvezető ismerősöm pedig egy év alatt 7 számjegyű összeget költött arra, hogy egy karrier coach segítsen rájönnie mihez is van igazán tehetsége és a folyamatnak köszönhetően sikerült megtalálnia élete álom munkáját.

“Ha egészség van minden van!”
Képesek vagyunk tökéletesen megtervezni a projektjeinket a munkahelyen, az esküvőnket, a családalapítást, a gyerek iskoláztatását, a házunk építését. Mindemellett több időt töltünk még az éves nyaralásunk megtervezésével is, mint amennyi tudatosság egészségünk megtartásában vagy visszaszerzésében van bennünk. Milyen sokszor mondjuk, hogy “ha egészség van, minden van”. Ezt azonban csak akkor vesszük komolyan, amikor az egészségünk megroggyan. Nem egyszeri eset, hogy a cégvezető akkor “rendeli el” a céges egészségügyi szűréseket, amikor ő személy szerint érintett lesz például egy daganatos betegségben.

Ideje nemcsak felismerni, hogy az egészség életünk alapköve, hisz életünk minden tevékenysége erre épül, éppen ezért szükséges saját egészségtervvel rendelkezni, amit tudatosan véghez viszünk a mindennapokban. Vállalati példák bizonyítják, hogy egy vitális, egészséges alkalmazott jobban érzi magát a munkahelyen, nem megy betegszabadságra, jobban terhelhető, termelékenyebb és tisztább gondolatait, új kreatív ötleteit a cége fordítja termőre.

Mikor van szükség egészség coach-ra?
A coach azt teszi az elmével, amit a személyi edző a testtel. Az egészség coach mindkettőben támogató. Az ügyfél értékrendje, belső bölcsessége és tudatossága felébresztése révén segít kialakítani egy hosszútávon fenntartható, tudatos és egészséges szokás- és cselekvésmintát, ami átszövi munkahelyi és életbeli céljait, hiszen élete teljességéhez mindez együtt szükséges. Az egészség coaching alapjai érintik a pszichológiát, táplálkozástudományokat, munka és magánélet egyensúlyát, stresszkezelést, változások kezelését, újraorientációt, motivációk megtalálását és célok kialakítását.

„A coaching keretei között zajló egészség-magatartás fejlesztés, amelynek célja az ügyfél jól-létének előmozdítása, és az egészségi állapottal kapcsolatos céljai elérésének támogatása.„
(Stephen Palmer, 2003)

Folyamatos fókuszban az egészség
Az egészség nem egy egyszer elérendő cél, hanem egy folyamat; nem aktuális, statikus állapot, hanem egy folyamatos tudatosságot igénylő cselekvés.

Az életet holisztikusan szemlélő ember tudja, hogy a hármasság elve érvényesül életében:

  1. szellemi – milyen látásmóddal, szemlélelttel él; mennyi tudatosság van benne; milyen nézőponttal rendelkezik
  2. érzelmi – milyen az önképe, az önértékelése; hogyan fejezi ki és mennyire éli meg érzelmeit;
  3. testi – élete magasabb rendű céljait csak akkor tudja beteljesíteni, ha egészséges, így tudatában van annak, hogy mit jelent számára az egészséges táplálkozás, milyen energiák mozgatják, milyen összefüggések vannak teste energiaraktárai és a táplálkozása között, hogyan nyerheti vissza kibillent energiaegyensúlyát akár 5 perc alatt, milyen mozgásfajta jó neki és hogyan lehet vitális a mindennapokban.

Ez a hármasság, tudatosság hazánkban még gyerekcipőben jár. Látva a magyar lakosság más népekhez képest mennyi forint milliárdot költ el alkohol, dohány és hasonló termékekre, előbb – utóbb változnia kell ennek a tendenciának. Világszerte viszont már elindult ez az elmozdulás. Nem véletlen, hogy például a Coaching Határok Nélkül szervezésében Dawn Campbell egészség coach személyében egy olyan elismert szakemberrel találkozhatunk jövő héten, aki teljes állásban egészség coach és a világ több országában is dolgozik. Nagyon várom már a workshopot, mert őszintén hiszem, hogy az emberi tudatosság eléri azt a igényszintet – még az én életemben -, amikor ciki lesz betegnek lenni és természetes lesz megelőzésképpen is egészség coach-hoz fordulni.

Forrás: a cikk megjelent a hrportal.hu oldalon is, a szerző engedélyével tesszük közzé itt

Fotó:


 

A szerzőről

Coach, természetgyógyász, 2 csodás fiú keresztanyja, a minőségi, egészséges táplálkozás (foodie) és a futás rajongója, a Család és Egészség honlap alapítója, aki azt vallja, hogy ha jó helyre fektetjük be az energiánkat, akkor egészséges, boldog, sikeres és kiegyensúlyozott életet lehet élni akár már napi 4 óra jól szervezett munkával.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Molnár Andrea

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Health Coaching, Lelki egészség (4 of 73 articles)