Házisajt készítése otthon- gyorsan

Házisajt

Mióta házitejet hozunk haza érdekelt, hogy vajon milyen más jellegű tejterméket tudnánk készíteni belőle. A mi házisajtunkban nem is maga a sajt, hanem a pácolása a különleges.

A házisajt elkészítése 30 perc, gyorsan készen van. Legutóbb este 9-kor kezdtem neki és már fél órával később sajtunk volt, szóval ne hidd azt, hogy valami hű, de nagyon bonyolult dolog. Inkább még sosem csináltad és bonyolultnak tarthatod. Legyél bátor, kísérletező és a végeredménnyel elégedett leszel.

Hozzávalók:

3 liter házitej,  2 mokkáskanál citromsav,  1 dl meleg víz

Elkészítése:

1. A házitejet dupla aljú lábosban felrakjuk a tűzre és várunk, hogy felforrjon.
2. Amikor már jön fel a tej /felforrt/, akkor hozzáöntjük a meleg vízben feloldott citromsavat és elzárjuk a gázt.
3. Azonnal fehéres, habos állagra vált a tejünk. Lehet látni, ahogy összehúzódik és kettéválik a túrós állagú sajt és a savó.
4. Fedővel a tetején 5 percig hagyjuk pihenni.
5. Addig előkészítünk egy nagy lábost és egy ritka szövésű vásznat /nálunk pelenkavászon van/.

Sajttál

6. Ha letelt az 5 perc, akkor a sajtot átöntjük a vásznon át a másik edénybe. Tipp – én olyan edényt használok, ami tésztafőzésre alkalmas, így ilyenkor az edénybe belerakom a tésztaszűrő részét és abba a vásznat, hogy ne kelljen kézzel tartani ezt is.
7. A lényeg most, hogy a sajtból minél jobban kicsöpögjön a maradék folyadék és állagra összeálljon és keményebb legyen, ne olyan mint egy túró. A gyorsabb elkészülés reményében préselni is lehet két edény között teli vízzel súlyként a tetején, vagy bármi más módszerrel.
8. Az így kapott savó felhasználható levesek, főzelékek, egyéb ételek főzéséhez.
9. A készen kapott, préselt sajtot sózom és kockákra vágom, majd egy nagy befőttesüvegnyi pácba rakom. A pácban nálunk van olívaolaj, fűszerpaprika édes vagy csípős, őrölt kömény, só, bors, sok fokhagyma. A végeredmény mennyeien friss, zamatos és sok mindenhez használható.

Nálunk a házisajt megtalálható a bazsalikomos-paradicsomos tésztában, rakott krumpliban, salátákban, de néha csak csemegeként magában fogyasztjuk. A sajt préselés előtt még fűszerezhető, ízesíthető. Kis üvegben olívabogyóval, chilivel olajban ajándéknak is tökéletes.

Írjatok kísérletező tapasztalataitokról.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy sikerül elkészíteni otthon.


 

A szerzőről

Coach, természetgyógyász, 2 csodás fiú keresztanyja, a minőségi, egészséges táplálkozás (foodie) és a futás rajongója, a Család és Egészség honlap alapítója, aki azt vallja, hogy ha jó helyre fektetjük be az energiánkat, akkor egészséges, boldog, sikeres és kiegyensúlyozott életet lehet élni akár már napi 4 óra jól szervezett munkával.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Molnár Andrea

 

122 Hozzászólások

  1. kertész árpád szerint:

    kedves Andrea azt szeretném kérdezni hogy a sajthoz csak a friss tej jó,?

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    Molnár Andrea válasza:
     

    Kedves Árpád,
    igen a sajthoz csak élő, friss tej jó. A többi nem elég élő alapanyag.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  2. Molnár Andrea szerint:

    KEDVES MÁRTI,
    Ha a füstölést sikerült megoldanod, akkor kíváncsian várjuk a fejleményeket.

    KEDVES MARY,
    Én tejfölt nem készítek, hátha más tud neked segíteni az itt összegyűlt lelkes csapatból. :-) Köszönjük a krémsajt ötletet.

    KEDVES JÓZSEF,
    Házi sajtot kizárólag friss, élő tejből lehet csak készíteni. Abban van elég élő anyag. Savanyú tejből már nem tudsz finom sajtot készíteni. Miután a szövetanyagból, a lyukas edényen keresztül lecsorgott a savó, azután a szövetanyagból, edényből kivett sajtot feldarabolom kockákra, befőttes üvegbe teszem és a befőttes üvegben pácolom. A sajt kb. a 2-3. naptól már jó ilyenkor és mivel a pác tartósít, nem engedi, hogy megromoljon, így addig marad nálam benne, amíg a sajt el nem fogy belőle. Én a pácolt sajtot hűtőben tartom.

    további jó kísérletezést mindannyiotoknak,
    Andi

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  3. Ildikó szerint:

    Mennyi ideig vagy napig kell lecsorgatni?

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    Molnár Andrea válasza:
     

    Én általában 1-2 óránál többet nem szoktam csorgatni, de ha tovább hagyod, akkor keményebb sajtot kapsz. Minél több folyadék jön ki belőle, annál masszívabb lesz.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  4. Ildikó szerint:

    Köszönöm a válaszát.Kecskesajt készítésben tudna segíteni?Egy egyszerű recept kellene mint ez is.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    Molnár Andrea válasza:
     

    Kedves Ildikó, kecskesajt készítésben nincs jártasságom, viszont egyik ismerősöm sokat készít mindenféle ízesítésben. Mivel annak is házitej – kecsketej az alapja, így a folyamat ugyanez. Ő viszont a kecskesajtot leginkább fokhagymával ízesíti a végén. Fokhagymaprésen átnyom jó sok fokhagymát, belekeveri a még lecsorgatás előtt álló sajtba és miután lecsorgatta, már készen is van. Kiváncsian várjuk hogyan sikerült. Jó kísérletezést.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  5. Dán Beatrix szerint:

    A sajtot feltétlenül muszáj pácolni? És a pácolt sajtot is lehet reszelni rendesen?

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    Molnár Andrea válasza:
     

    Kedves Beatrix, a sajtot nem kell pácolni feltétlenül. A lecsorgatás után a sajt készen van. Ha reszelnivaló sajtra vágysz, akkor sokáig csorgasd ki belőle a nedvet, hogy minél szilárdabb állagot kapj. Én azért szoktam kockákra vágni, és pácba tenni, mert nagyon jó készételek hozzávalójaként a pácolt, sajtkocka. Jó kísérletezést.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  6. Sillai Andrea szerint:

    Szia Andi!
    Megpróbáltam sajtot készíteni házitejből/2literből, de egy vajasdoboz talán félig van vele, a savó viszont közel 1.8 liter maradt. Kérdésem az lenne Hozzád, hogy ez az arány helyes-e és a sok megmaradt savót fel lehet-e valamire használni?/ felforraltam a tejet, szobahőmérséletűre hűtöttem, tettem bele 2 evőkanál 20%-os ecetet, vártam egy órát,pelenkán leszűrtem, ízesítettem sóval, metélőhagymával.Préseltem, ill. még most is azt teszem a falatnyi sajttal. Mit nem csináltam jól? Kérlek írj nekem. Köszi,S.Andi

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    Molnár Andrea válasza:
     

    Kedves Andi. Én sosem csinálom ecettel. Mindig citromsavat használok. Azzal 4 liter házitejből lesz kb.2-2,5 vajasdoboznyi sajt. Attól függően, hgoy mennyire csöpögtettem ki belőle a savót. Savóból sok marad – abszolut alkalmas főzelékek, szószok készítéséhez, van, aki magában issza, hiszen jó sokféle egészségügyi problémára: gyomor, allergia, bőrbetegségek, izületi és akár méregtelenítés kiegészítő itala is lehet. Régen tejsavó fürdőt is készítettek belőle – pl. kamillateával összekeverve a fürdővízbe. Nekem úgy tűnik, hogy jól csináltad a sajtot. Több száz liter házitejből készül egyetlen guriga igazi sajt, úgyhogy az arányok nagyjából ezek. :-)
    további jó kísérletezést, Andi

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    sándor válasza:
     

    szia kérdeznék de a citromsavat hogy és mennyit ,,,,és az élö kulturát hogy csinálják

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  7. Éva szerint:

    Turot szoktam késziteni és most megprobálom a sajtot is . Remélem sikerülni fog.A savot felhasználtam rétes tészta készitéshez és kelt tésztát is dagasztottam belőle. probálják ki nem fognak csalodni.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  8. Éva szerint:

    A savobol lehet valamit késziteni?

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    Molnár Andi válasza:
     

    A savó sokmindenre felhasználható. Erre találsz példát a fenti hozzászólásokban – pl. főzelékbe….jó kísérletezést. Andi

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  9. Hegedüsné Aranyos Ildikó szerint:

    Ez nagyon jól hangzik, el fogom készíteni.
    Köszönöm a receptet.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  10. Kiss józsefné szerint:

    Boldogan olvastam az egyszerű házisajt készítés módját, mert
    kaptam egy receptet, de tul bonyolultnak találom.Ezért adtam a fejem keresésre, mármint recept keresésre.Köszönöm és ki-
    próbálom, majd jelentkezem.Üdv.:Magdi

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  11. Erika szerint:

    Szeretnem tudni,hogy a sajt otthoni keszitesekor hasznaltam oltot ebben az oltoban vane olyan anyag ami a szervezetunkre karos lenne vagy esetleg az emesztesunkre koszonom ha valaszoltok

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

    Molnár Andrea válasza:
     

    Kedves Erika, Nem könnyű megválaszolni a kérdésed, mert nincs egységes vélemény ezt a témát illetően. Vannak, akik már eleve a tejtermékek fogyasztását sem tartják egészségesnek, hiszen nyákképzőek, ami az emésztésben sem túl jótékony. Hogy mit is nevezünk egészségesnek adott embernél, az nemcsak a hatóanyagokon, hanem a fogyasztó hitrendszerén és szervezetének reakcióján is múlik. Alapban az oltóval nincs semmi gond, azt figyeld meg, hogy az oltóval készített sajtot mennyire szereti a gyomrod. Várjuk a tapasztalataidat.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  12. sándor szerint:

    szia a citrom sav azt hogy kell milyen adagolásban ,,,és az élö kulturát hogy csinálják

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

  13. Norbi szerint:

    Most kezdtünk el kecske sajtot készíteni. Szeretnénk megtudni, hogy mi lehet az oka, annak, hogy néhány nap múlva keserű, ehetetlen lesz. Köszönöm ha válaszoltok.

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

Szólj hozzá!