Mitől vagyok beteg? III.rész- Lelki egészség

18599110_sGyakori jelenség, hogy ha valakit valami bánt, akkor egy idő után fizikailag is beteg lesz. Az orvosok is azt mondják, a betegsége lelki eredetű, vagy pszichoszomatikus.

(Wikipédia: pszichoszomatikus szó két részből tevődik össze. Első a pszicho-, ami az elmére utal. Második a szomatikus, tehát testi jellegű, a biológiai értelemben vett testre utal. Mindezekből logikusan következik: ha pszichoszomatikus betegségekről beszélünk, az nem más, mint amit az elme okoz a test élettani folyamataival. Lehet ilyen például az idegesség okozta hasmenés, a szorongás okozta vizelési inger stb.)

Ezért nagyon fontos, hogy mi áll gondolkodásunk fókuszában.

Ha rendszeresen csak a problémákon őrlődünk, nem hagyunk szinte egy pillanatot sem az örömöknek, jó dolgoknak, akkor azt a negatív energiát tápláljuk folyamatosan.

Érdemes arra törekedni, hogy mától észrevesszük, hogy vannak jó dolgok is az életünkbe, érdemes odafigyelni a jelenre. Megkeresni, mi a jó épp abban, ami történik.

Ami elmúlt, azon változtatni nem tudunk.

Ami most van, az viszont meghatározza a jövőnket.

Ha a múlton rágódunk, a múlt határozza meg a jövőnket, és nincs jelenünk, mivel a múlton rágódunk.

Megfigyelhető, hogy hogyan köt magához egy-egy múltbéli esemény. „Jóska ezt mondta; Pali ezt tette…” Ő már rég elfelejtette, tehát ezekkel a gondolatokkal csak magunknak ártunk. Minket köt, a negatív energiát táplálja bennünk. Bocsássunk meg neki, magunknak, és menjünk tovább. Sokkal izgalmasabb jó élményeket gyűjteni, mint rosszakat.

Ha tudatosan figyeljük gondolkodásunkat, egyre gyakrabban észrevesszük, mikor vagyunk a múltban. Ekkor konstatáljuk, hogy itt egy gondolat, és megkeressük azonnal, hogy mi okoz örömet abban a pillanatban.

Nem árt tudatosítani, hogy az öröm megéléséhez nem kell pénz. A nap süt, az ég kék, a madarak dalolnak, a folyó folyik… Csak észre kell venni. Bele lehet feledkezni a pillanatba csak azzal, hogy elmerengünk a természet szépségén.

Ez kikapcsol, pihentet, örömet okoz.

Ha eddig ezt nem csináltad még, javaslom, nézz meg alaposan egy falevelet, milyen az erezete, a formája, a színe, vagy egy bogarat hogyan mászik. Egy pillangót, ahogy egy virágra rászáll, vagy épp az esőcseppeket, ahogy lehullanak a földre.

A fotósok és a festők ezt nagyszerűen tudják csinálni. Tanuljunk tőlük!

Kerekes Edit, http://www.rendser.hu/lelekut.hu/

Fotó: Copyright (c) 123RF Stock Photos


 

A szerzőről

Kerekes Edit- Volt tanító, üzletkötő, alkalmazott és vállalkozó, jelenleg természetgyógyász. Tanulmányai alatt rengeteg pszichológiát és szociológiát tanult, amit az iskolák befejezése után is folytatott. Törekszik rá, hogy saját életében boldogan éljen, és segít másoknak is ezt megteremteni életükben. Ennek alapfeltétele a harmónia létrehozása, s elengedhetetlen része a testi-lelki egészség. Gyógynövényekkel, radiesztéziával, magzatkori stresszoldással, tisztánlátó tanácsadással, numerológiával, kínai fejmasszázzsal, sámánmasszázzsal, kristálygyógyászattal, kristályékszer készítéssel foglalkozik. Tanít gyerekeket és felnőtteket is.

További cikkek a szerzőtől:

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Egészségmegőrzés, Lelki egészség (31 of 229 articles)