Felmérés: nőtt a magyar lakosság vízfogyasztása

5303520_sA magyar lakosság víz- és kávéfogyasztása nőtt, az üdítőitalok és a juice-ok fogyasztása viszont csökkent a 2006-os adatokhoz képest – derült ki egy felmérésből.

A csapvíz fogyasztása több mint 40 százalékkal, a palackozott vizeké 18,5 százalékkal, a kávéé 9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a szénsavas üdítők fogyasztása 15 százalékkal, a tej és tejes italoké 30 százalékkal, a gyümölcsleveké 37 százalékkal csökkent – állapította meg a TNS fogyasztói kutatása, amely a magyar lakosság 2006. évi ivási szokásait hasonlította össze a 2012. évivel.

A legtöbb vizet a 60-69 évesek isszák, a legkevesebbet a 20-29 évesek. Az üdítők és juice-ok fogyasztása az életkor növekedésével párhuzamosan csökken, helyét a vízen kívül a kávé, a tea és az alkoholos italok veszik át. A legtöbb alkoholt a 40-49 évesek isszák, folyadékbevitelük negyedét az alkoholos italok teszik ki.

A 2006 és 2012 között eltelt időszak alatt 5,7 százalékkal nőtt a napi folyadékbevitel, ez azonban még mindig alig éri el az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerinti megfelelő 2-2,5 liter mennyiséget.

A több európai országra is kiterjedő felmérés szerint a lengyelek napi italfogyasztásának mindössze 2 százaléka csapvíz, ugyanakkor nagyon szeretnek teázni. A régióban a csehek járnak az élen alkoholfogyasztásban, a legtöbb vizet pedig az olaszok fogyasztják.

Forrás: mti.hu, Fotó:Copyright (c) 123RF Stock Photos


 

A szerzőről

Egészség-életmód coach vagyok. Segítek végigmenni egy úton, ahol Te adod a tartalmat és én a folyamatot. Meghatározol célokat, amiket elérsz. Ennyire egyszerű. :) Szabadidőmben lányommal és férjemmel az eltöltött közös idő jelenti számomra a feltöltődést a világ bármely pontján, legyen az egy manhattani forgatag, sátrazás az olasz tengerparton vagy éppen egy biciklitúra a Bükkben.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Pesti Kata

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Egészségmegőrzés, Méregtelenítés, Táplálkozás (28 of 175 articles)