Hogyan alakult ki az a szó, hogy csikung?

Tőke Csaba tollából

Ami nagyon érdekes, hogy a csikung szó az 1950-es években jött létre, annak ellenére, hogy amit takar, az akár dokumentáltan 7000 éves is lehet, mint pl. a Csung Jüan csikung gyakorlatai.
Az 1950-es években a csikung gyakorlásban egy új fejezet következett be Kína szerte. A csikung addig egy titkosan őrzött ősi tudomány volt, amit nem osztottak meg a hétköznapi emberekkel. Ismertek voltak publikus mozgásos gyakorlatsorok – mint, pl a 8 brokát tekerecs gyakorlatok (Ba Duan Jin), de ezt akkor még nem csikungnak hívtak. A különböző gyakorlatsorok és rendszerek sok más néven jelentek meg, mint pl Zhong Yuan, Dao Yin, Xing Qi, Liandan. Xuan gong, Ding gong.

Az 1948-ban a Kínában zajló polgárháborúban egy Liu Guizhen nevű (1920-1983) orvos megbetegedett és az egészsége helyreállítása érdekében hazautazott a Hebei tartományba. Ekkor…

…a nagybátyja egy 300 éves belső erősítő típusú rendszert gyakorolt (Neiyang Gong ), az 5. generációs vezetője volt egy olyan titkos iskolának ami soha nem jegyezte le a gyakorlatokat írásban és minden generációban mindig csak egy tanítványnak adták tovább a teljes tudást. A nagybátyja  Liu egészségi állapotát látva megtanította neki a gyakorlatokat, amit 100 napon keresztül intenzíven gyakorolt, majd teljesen felépülve visszatért munkájába.

1949-ben  – a Kínai Népköztársaság kikiáltásával egy időben elkezdett másokat is megtanítani az addig titokban őrzött gyakorlatokra. Jó pártkapcsolatokkal rendelkezett, ezért engedték neki. Állami klinikákra is bekerült és kitűnő eredményeket ért el krónikus problémákkal szenvedő klienseknél. 1954-ben megalapította az első Csikung klinikát Tangshanban, ami 1956-ra annyira kinőtte magát, hogy Beidaihe városába kellett költöztetni. Ez a város vált a csikung oktatás és kezelések központi helyévé.

1953- ban Liu Guizhen megjelenített egy cikket „ Terápiás csikung gyakorlatok” címmel és ezzel jelent meg a Qi Gong magyarul ejtve csikung szó először a köztudatban. Definíciója szerint a csikung nem más mint légző és energizáló gyakorlatok sorozata az egészség javításának, az elme és lélek erősítésének érdekében.

1957-ben Liu Guizhen megjelenített két könyvet is „Qi Gong liaofa shiyan” címen. Ezekben részletezte a belső gyakorlatokat és a gyógyításban használható verziókat is.  Mivel a könyvben a különleges légző és belső koncentrációs gyakorlatok mellett a klinikákon használt egyszerű torna jellegű gyakorlatok is megjelentek a csikung szó tágabb értelmezést kezdett el takarni a korábbi tradicionális rendszerekhez képest.

Hogyan lett a csikung szó népszerű?

Liu tevékenységének átütő sikerét az hozta, hogy a gyakorlatokat tudatosan megtisztította minden vallási és népi hiedelmektől. Tudományos alapokra és klinikai tapasztalatokra helyezte az ősi gyakorlatokat és ezzel el tudta fogadtatni őket a frissen alakult rezsimmel is. Munkája eredményeként létrejött egy tartalmilag tág fogalom, amit Kína szerte mindenki megismert és elfogadott. Ezzel egyúttal a csikung egy olyan gyűjtőszóvá alakult ami egyesek szerint akár 5000 különböző mozgásformát vagy belső gyakorlatok rendszerét rejti magában, hiszen mindent ami mozgást, légzést vagy meditációt foglalt magába Kínában csikungnak kezdtek el nevezni.

Te mit hallottál már a csikungról?


 

A szerzőről

További cikkek a szerzőtől:

 

1 Hozzászólások

  1. Bogyó Erzsébet szerint:

    Én mint csikung oktató csak jót tudok mondani a csikung gyakorlatokról!
    A 2 napos tanfolyamomon mindig megtapasztalom, hogy már az első nap elindulnak az egészségügyi változások jó irányba – pl. nem fájnak a sajgó ízületek, a szürke arc szép rózsaszínné változik, változik a testtartás és sokkal könnyedebben mozog vagy épp lenyugszik egy hiperaktív személy.
    A sor végtelen és mindenkinek csak javasolni tudom az elsajátítását! Résztvevők visszajelzései olvashatók a honlapomon itt a nevemre kattintva – főként azoknak akik kételkedők és bizonyítékra vágynak 🙂

    [Hozzászólás ehhez a gondolathoz]

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Csikung, Egészségmegőrzés, Lelki egészség (189 of 230 articles)