Méhpempő – egészségünk mindenttudója

Méhpempő forrása

A méhek világának csodája a méhpempő. Ennek az anyagnak köszönhetően az anyakirálynő 5 évig él, míg a dolgozó méhek élettartama 4 hónap. A jelentős különbséget a méhpempő teszi, mivel az anyaméh élete során kizárólag ezt a szervezet számára minden fontos anyagot tartalmazó csodás természetes táplálékot fogyassza.

Milyen konkrét egészséggel kapcsolatos problémára használhatja az ember a méhpempőt? Milyen számunkra hasznos tápanyag van benne?

A méhpempő állati termék, a fiatal, ún. dajka/munkás méhek garatváladéka, a méhek „teje”. A méhpempőt kapja az anyaméh és azok a „kölyök méhek”, akikből anyaméhet akarnak nevelni. A pempő előállítása erősen igénybe veszi a méhek szervezetét.

A méhpempő összetétele függ a virágpor- és nektárforrástól, a földrajzi környezettől, az időjárástól. A méhpempővel táplált méh a dolgozóméh tömege háromszoros nagyságát is elérő anyaméhé fejlődik. Élettartama pedig 30-50-szer hosszabb lesz, mint a dolgozó méhé, amely ugyanabból a petéből, de egyszerűbb táplálékon fejlődött. Az anya élete során – a méhpempőt fogyasztva – a saját testsúlyát meghaladó mennyiségű petét képes termelni és lerakni. A méhpempő hatására történő átalakulás és munkabírás egyedülálló az állatvilágban.

Emberi szervezetre gyakorolt hatását 1952 óta vizsgálja a tudomány, de természetesen a népi gyógyászattól sokkal régebbről rendelkezünk tapasztalatokkal. A méhészeti termékeket a népi gyógyászat betegségek gyógyítására alkalmas „gyógyszer”-ként tartja számon.

A méhpempő összetétele

Nagyon összetett anyag. Sokan sokféleképpen elemezték, de még mindig kb. 3%-a ismeretlen eredetű. Tartalmaz nagy mennyiségű fehérjét, foszfort, ként, B1-,B2-,B5-,BI2-, A-, E-, és C-vitamint, 9 féle hormont, 20 féle aminosavat, különféle enzimeket és fermentumokat, továbbá nyomokban nikkelt, mangánt, kobaltot.

Vitalitás

Legfontosabb jellemzői:általános erősítő, roboráló, teljesítményfokozó, anyagcsere javító, fontos fehérje forrás, öregedésgátló, növekedést serkentő, termékenységet fokozó.

Külső használatra: bőrbetegségek esetén antibakterális tulajdonsága miatt.

Belső használatra:

- babavárás előtt, mivel serkenti a petefészek működését, az ösztrogén hormon termelését, amelynek hiánya a csontritkulással is összefügg,

- kismamáknál segíti a beágyazódást,

- csecsemők, gyengén fejlett gyermekek részére,

- depresszióra, pánikbetegségre, búskomorságra, ideggyengeségre, érzelmi zavarokra,

- rendellenes fáradékonyságra, szellemi és fizikai túlterheltségre,

- gyomorbántalmak és emésztési zavarok esetén,

- vérszegénységben, étvágytalanságban, alultápláltságban szenvedőknek,

- asztma esetére,

- a klimax tüneteinek enyhítésére,

- a menstruációs problémák kezelésére,

- az öregedő szervezetre fiatalítólag hat – elsősorban az anyagcsere fokozása, az érelmeszesedés csökkentése és a vérkép javítása folytán /egyes szervek, pl. a szív, a máj, az idegek tápláló környezetének anyagcseréjét fokozza/,

- akadályozza a vér koleszterin-szintjének növekedését, ezáltal a meszesedést,

- műtétek előtt felkészíti a szervezetet a beavatkozásra,

- betegségek, műtétek után lényegesen megrövidíti a lábadozás idejét,

- daganatos problémák esetén,

- vérnyomás szabályozó hatása miatt szívbetegséggel élő emberek számára is ajánlott.

További alkalmazási területei: agyi szklerózis, öregkori jelenségek, szövethiányos megbetegedések, mongolizmus, avitaminózis.

Rendkívül széleskörű, eredményes felhasználása mellett hangsúlyozni szeretnénk, hogy a méhpempő olyan magas értékű táplálék, amely az emberi szervezet sokféle, megzavart élettani működését képes normalizálni. Éppen ezért érdemes akár egészséges, akár a már egészségügyi problémákkal küszködő emberek számára fogyasztani, hiszen alapértelmezésben mindkét esetben javítja az anyagcsere-folyamatokat, pótolja az energiát, csökkenti a fáradtságot.

A méhpempő szerves savat tartalmaz, ezért csak fa vagy műanyag eszközzel érintsük. Fémmel ne hozzuk érintkezésbe.

Gondoljunk csak bele, hogy a méhpempőben minden benne van, ami egy szervezet számára a legfontosabb, hiszen a megszületett egyedeket ezzel a gazdag táplálék-bombával nevelik fel rekord idő alatt életerős felnőttekké.

Fogyasszunk lehetőleg minden nap mi is méhpempőt. A piacon jelenleg megtalálható készítmények közül ár-érték arányban a leghatékonyabb a minőségi, természetes, színtiszta pempőt tartalmozó 250 mg-os kiszerelés.

Használjátok egészséggel!


 

A szerzőről

Coach, természetgyógyász, 2 csodás fiú keresztanyja, a minőségi, egészséges táplálkozás (foodie) és a futás rajongója, a Család és Egészség honlap alapítója, aki azt vallja, hogy ha jó helyre fektetjük be az energiánkat, akkor egészséges, boldog, sikeres és kiegyensúlyozott életet lehet élni akár már napi 4 óra jól szervezett munkával.

További cikkek a szerzőtől: | A szerző honlapja: Molnár Andrea

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Gyógynövények a családban (6 of 21 articles)