Apró titkok a boldogabb élethez, avagy hogyan légy bölcs hangya

Leaf-Cutter-Ant-iStock_000014739014_ExtraSmallA tücsök dalolt egyre, bár
Ízzott a nyár,
Úgyhogy mikor jött a komor
Tél, része gond volt és nyomor:
Még egy picinke kisdarab
Legye, vagy férge sem maradt.
Hét ment is a hangyához át
Elpanaszolni nyomorát,
És kérte, adjon néki kölcsön
Zsákjába egy kis magot töltsön.
Új aratásig, legalább.
„Majd megadom, lesz erre gondom,
Nyáron, tücsök-szavamra mondom
A tőkét meg a kamatát.”
Bosszantja a tücsök kalandja,
Nem is adott magot a hangya. –
De ezt kérdezte végre tőle:
„Mit tettél a meleg időbe?”
„Éjjel-nappal munkába voltam,
Fűnek-fának folyton daloltam.” –
„Daloltál? rendbe van, komám,
Akkor ma táncolj, szaporán.” -

(Kosztolányi Dezső)

Manapság oly divatos a pozitív beszéd, hogy ha az ember ki meri ejteni a száján, hogy az élet néha nehéz, akkor úgy érezheti magát bizonyos körökben, mintha valami erkölcstelen, obszcén, vagy nem is tudom milyen mondatot mondott volna, de minden esetre jobb, ha szégyelli magát, és ott, azon nyomban elsüllyed a föld alá. Ismerősen hangzik? Pedig a rosszabb idők, a megpróbáltatások éppúgy részei életünknek, mint az öröm, a nevetés, a barátok és a jó vacsorák. Olyan ez, mint az évszakok váltakozása, mindennek helye és létjogosultsága van, és ez által minden, ami történik velünk, bennünk hasznosul.

Mégis, ha már elfogadtuk, hogy néha-néha kihívásokkal szembesüljünk, és új megtapasztalásokkal legyünk gazdagabbak (értsd: néha szenvedünk), akkor mégis, mit tehetünk, hogy ez az időszak a lehető legrövidebb ideig tartson, és a gondjaink megoldódjanak? Hogyan lehet, hogy az egyik ember néhány hét alatt kilábal egy óriási nehézségből, mások pedig akár évekig dagonyáznak a mocsárban, mire megtalálják a kiutat? Mit tud az egyik, mit nem tud a másik?

Hosszú évek óta foglalkozom terápiákkal és igyekszem legjobb tudásommal segíteni abban, hogy mindenki kimászhasson a saját gödréből. A munkám során szerzett tapasztalataimat osztom most meg veletek pontokba szedve.

Légy bölcs hangya!
Dolgozz folyamatosan és kitartóan, azaz semmiképp sem hektikusan. Légy szorgalmas, és mindig gondolj az évszakok váltakozására. A bölcs hangya jelen esetben mindezt nem kizárólag az anyagi területeken valósítja meg, hanem érzelmi síkon is. Ez nagyon fontos! Élj meg sok örömet, adj magadnak élményeket, ápold a barátságaidat és foglalkozz az önismerettel. Ez utóbbi nagyon sokat segíthet neked a nehezebb időkben. Legyenek érzelmi és anyagi tartalékaid.

A nehézség sem nem az ellenséged, sem nem a barátod
Ne gyűlöld, de ne is szeresd túlságosan. A nehézség a mestered, tanítód, és valami olyanra hívja fel a figyelmedet, ami azzal áll kapcsolatban, hogy letértél a saját ösvényedről.

  • Talán túlságosan megalkuvó voltál, mások életét élted a magadé helyett?
  • Lusta vagy?
  • Túl sok haragot cipelsz magadban?
  • Helytelenül élsz, táplálkozol, önpusztító szokásaid vannak?
  • Túlköltekeztél?
  • Nem vállaltál felelősséget a tetteidért?

A választ megkapod, amint őszintén magadba nézel, és a problémát a tanítódként kezeled. Ezt bárki megteheti, aki az 1. pont szerint a jó időkben foglalkozott az önismerete fejlesztésével, és dolgozott a lelkén, érzelmein.

Mozdulj ki otthonról, ismerkedj!
Néha találkozz olyan emberekkel, akik nem tartoznak az életedbe. Ha csak kimész a parkba, és egy padról nézed őket, kezdetnek az is jó, vagy megteheted ezt a buszon is. Még jobb, ha olyan emberekkel találkozol, akik újak számodra, és beszélgetni is tudsz velük. Alkalmas lehet erre egy tanfolyam, vagy előadás, találkozó a barátaid barátaival. A lényeg, hogy ismerj meg más életeket, más szemléleteket is. Lehet, hogy nem közvetlenül segít ez rajtad, de mások gondolkodása mindig arra sarkall, hogy a sajátodat mérlegre tedd. Nagy igazsága van Einsteinnek, amikor azt mondja, hogy ha az ember mindent ugyanúgy csinál, mint eddig, és más eredményre számít, mint amit eddig kapott, akkor bolond. Önmagunk gondolkodását pedig akkor tesszük mérlegre, ha találkozunk új emberekkel, új gondolatokkal.

Tanulj meg elengedni!
Tudom-tudom, manapság ezt is túl sokszor halljuk, néha nem is a megfelelő értelmezésben, de mégis fontos. Mit jelent elengedni? Elfogadni, hogy nincs. Képesnek lenni a nélkül is élni, ami korábban a tiéd volt, de már nem az. Munka, szerelem, pénz, szeretett rokonok. Egyetlen dolgot nem szabad elengedni az életben: az egészségedet. Minél gyorsabban engedsz el, annál gyorsabban jön a pozitív hatása. Ha úgy érzed, lezártad a múltat és mégsem jött a változás, akkor sajnos csak azt tudom mondani neked, hogy egy ici-pici kis dédelgetett sérelmet eldugtál valamelyik belső zsebedbe, amitől meg kellene szabadulni. Tedd meg, és fellélegzel.

Csinálj valami olyat -ha lehet, minél gyakrabban- ami örömöt okoz neked!
Ehhez is nélkülözhetetlen, hogy a jó időkben bölcs hangyaként kipróbálj ezt-azt, hogy tudd, mit szeretsz csinálni. Ha mindezt most kell kitalálnod, akkor valószínűleg lassabban fogsz haladni. Meg kell értened, jó döntéseket úgy tudsz hozni, ha a lehető legjobb állapotba hozod magad. Egy keserű, reményvesztett, haragos ember ritkán hoz olyan döntéseket, amelyeket jövőbeni önmaga is megköszön. Sport, színház, kirándulás, üvegfestés? Mindegy, csak szeresd.

Légy hálás!
A legnehezebb időkben is légy képes arra, hogy elkezdd számba venni azokat a dolgokat, amikért hálás vagy az életben. Nincs kis,- vagy nagy dolog, csak hála van. Akár indíthatod így a napodat, míg még fekszel az ágyban ébredés után, hogy elkezded sorolni, miért vagy hálás az életben. Meglásd, ha benne maradsz a hála érzésében, abba sem fogod tudni hagyni a felsorolást, és nagyon jó kedved lesz. Mindenkinek van miért hálásnak lenni, de nagyon sokan képtelenek ezt észrevenni a saját életükben.

Akard a változást és tégy érte!
Felsorolni sem tudom, hogy hányszor találkoztam olyan emberrel, aki sokat panaszkodott, és mégsem tett semmit, hogy az élete megváltozzon. Egy kínai mondás szerint mindenkiről többet beszélnek a tettei, mint a szavai. Ha nem lépsz, nem akarod eléggé. Ilyen egyszerű. Légy te magad a változás, és az életed is átalakul.

Ha úgy érzed, nem megy egyedül, kérj segítséget!
Ha úgy érzed, mindent tőled telhetőt megpróbáltál, és mégsem haladsz, akkor lehet, hogy eljött az a pillanat, amikor küldő segítséget kell kérned. Lehet ez család, barátok, szakember, a probléma milyenségétől függ. Ha bölcs hangya voltál, és ápoltad a kapcsolataidat, vannak érzelmi és anyagi tartalékaid, akkor könnyen fogsz segítőket találni. Ha eddig rá sem hederítettél a barátaidra, elhanyagoltad a családodat, akkor nem biztos, hogy segítő kezet fognak nyújtani neked.

Vond le a konzekvenciákat!
Mikor már benne vagyunk a változásban, és kicsit tisztábban látunk, érdemes levonni a konzekvenciákat. Mi vezetett ide? Mit tettem vagy éppen nem tettem meg, hogy ez történt velem? Tanulj a hibáidból, hasznosítsd a nehézségek alatt szerzett tapasztalataidat.

Kedves bölcs hangyák! Sok sikert kívánok boldogabb élet megteremtéséhez


 

A szerzőről

További cikkek a szerzőtől:

 

Még nincs hozzászólás

Légy az első, aki hozzászól!

Szólj hozzá!

 
 

 
 
 
More in Egészségmegőrzés, Lelki egészség (9 of 229 articles)